کم کاری تیروئید انواع مختلفی دارد که یکی از انواع خطر ناک آن هاشیموتو می باشد. تیروئید غده ای پروانه ای شکل است که درقسمت جلوی گردن وجود دارد و وظیفه آن تولید هورمونهای حیاتی برای کنترل متابولیسم بدن است. بدن همه انسان ها دارای یک سیستم دفاعی است که با ویروسها و باکتریهای خارجی مبارزه میکند اما گاهی این سیستم دچار اشتباه میشود و به اندامهای داخلی تجاوز میکند، یکی از این اندامها تیروئید است که در این صورت دچار ضعف و ناتوانی در تولید هورمون میشود که به این حالت هاشیموتو میگویند.وظیفه این غده تولید و ترشح هورمونهای تی۳ و تی۴ در خون است که با این عمل فرآیندهای متابولیک بدن، قلب، تنفس و اندامهای دیگر را کنترل میکند.
بیماری هاشیموتو در زنان حداقل ۸ برابر بیشتر از مردان شایع است.
ممکن است در هر سنی رخ دهد اما بروز آن بیشتر در سنین میانسالی ۴۰ الی ۶۰ سالگی رایج است.
چنانچه فردی دارای پیشینه خانوادگی ابتلا به تیروئید و یا بیماریهای خودایمنی باشد، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری هاشیموتو قرار دارد.
سن، جنسیت و وراثت سه عامل اصلی در بروز بیماری هاشیموتو هستند. اما ابتلا به برخی بیماریها میتواند خطر بروز بیماری هاشیموتو را در افراد افزایش دهد.مانند:بیماری آدیسون،هپاتیت خود ایمنی،بیماری سلیاک،لوپوس،آرتریت روماتوئید،سندورم شوگرن،دیابت نوع ۱،ویتیلیگو
قرار گرفتن در معرض اشعهی درمانی احتمال ابتلا به کمکاری تیروئید و هاشیموتو را افزایش میدهد. بررسی بیمارانی که برای سرطان خون با اشعه تحت درمان قرارگرفتهاند، نشان میدهد که بسیاری از آنها به اختلالات این غده دچار شدهاند.
بیماری هاشیموتو با ضعیف کردن فعالیت قلب، باعث افزایش کلسترول در خون میشود و علاوه بر تضعیف ماهیچههای قلبی، گاهی موجب بزرگ شدن آن میشود.
اگر مادر در بارداری به هاشیموتوی درمان نشده مبتلا باشد، ممکن است نوزاد با عقبافتادگی ذهنی یا نواقص جسمی متولد شود و حتی این کودکان میتوانند لبشکری شوند. به همین خاطر آزمایش تیروئید پیش از حاملگی لازم است.
نخستین عارضه این بیماری افسردگی است و کمکم تشدید خواهد شد. این نوع از کمکاری تیروئید میتواند میل جنسی را در فرد کاهش دهد و فرآیندهای ذهنی مانند یادگیری را کند خواهد کرد.
یکی از عوارض ظاهری که بیماری هاشیموتو میتواند ایجاد کند تورم غده تیروئید است که می تواند خفیف یا بسیار شدید باشد؛ به این بیماری گواتر گفته میشود که معمولا بلعیدن غذا و تنفس را دشوار میکند.
پیش بینی برای فرد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو با درمان مناسب بسیار عالی است. ترمیم سطح هورمون تیروئید با درمان پزشکی علائم و نشانههای کم کاری تیروئید را معکوس میکند. بدون درمان، کم کاری تیروئید میتواند طی سالها بدتر شود، که به طور بالقوه منجر به آسیب به اعضای بدن و بیماری شدیدی خواهد شد. تیروئیدیت هاشیموتو یک بیماری خود ایمنی است که در آن بدن بافت خود را به عنوان یک عامل خارجی میشناسد. هیچ راه شناخته شدهای برای جلوگیری از این بیماری وجود ندارد.
همه افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو دچار کم کاری تیروئید نمیشوند. از آنجا که داشتن سطح آنتی بادی متناسب با هاشیموتو بیشتر در معرض خطر کم کاری تیروئید قرار دارد، ارائه دهندگان خدمات بهداشتی معمولاً وضعیت بیمار را کنترل کرده و مراقب هرگونه تغییر در سلامت تیروئید او هستند.
اگر بیماری هاشیموتو به پیشرفت در کم کاری تیروئید منجر شود، درمان معمول نوعی هورمون تیروئیدی مصنوعی (ساخت بشر) به نام لووتیروکسین است. این دارو عملکرد طبیعی تیروئید را بازیابی میکند. لازم است هر روز تا آخر عمر آن را مصرف کنید. خواهید فهمید که چگونه دوز خود را تنظیم کنید تا اطمینان حاصل کنید که کم کاری تیروئید تحت کنترل است.
دیدگاه ها (0)